Son dönemlerde yasal mevzuatlar ile de zorunlu tutulan e-arşiv sistemi hakkında merak ettiğiniz her şeyi sizler için derledik.
1- E-arşiv Fatura Nedir?
- E-Arşiv, e-fatura mükellefi olmayanların kağıt olarak kesilen faturalarını ve bu faturaların saklanması işlerini elektronik ortama taşıyan, fatura ibrazı ve raporlaması süreçlerini de kapsayan bir uygulamadır. Bu uygulamanın teknik standartları Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmektedir.
2- E-arşiv Fatura Zorunlu Mudur?
- E-fatura mükellefi olan firmaların, internetten ilan veren firmaların ve bir gün içerisinde mükellef olmayanlara 5000 TL, mükellef olanlara ise 2000 TL fatura kesen firmaların 1 Mart 2022 tarihine kadar e-arşiv sistemine geçiş yapma zorunluluğu bulunmaktadır.
3- E-arşiv Başvurusu Nasıl Yapılır?
Özel Entegrasyon Yöntemi ile E-Arşiv Fatura Başvurusu;
- GİB’den izin almış özel entegratörler ile e-arşiv fatura kullanmak isteyen mükelleflerin yazılım, donanım ve altyapı süreçleriyle ilgilenmesine gerek yoktur. Mükellefler başkanlıktan e-arşiv uygulaması için izin almış özel entegratörlere başvuru yaparak e-arşiv kullanmaya başlayabilirler. Ayrıca e-arşiv uygulamasından özel entegrasyon yöntemiyle yararlanacak mükelleflerin Gelir İdaresi Başkanlığına bir başvuru yapmalarına gerek yoktur.
GİB Portal Yöntemi ile E-Arşiv Fatura Başvurusu;
- E-arşiv fatura için GİB Portal kullanmayı tercih eden mükellefler ilk önce e-imza araçlarını(tüzel kişiler için Mali Mühür, gerçek kişiler için Nitelikli Elektronik Sertifika veya Mali Mühür) temin etmelidirler. Sonrasında ise E-Arşiv Portal Başvurusu adresinden e-imza araçlarını kullanarak elektronik başvuru yapmaları gerekmektedir.
4- Kimlere E-arşiv Fatura Kesilebilir?
- E-arşiv fatura, göndericinin e-fatura mükellefi olduğu durumlarda e-fatura kullanıcısı olmayan mükelleflere kesilir ve gönderilir.
5- E-arşiv Fatura İptal Edilebilir Mi?
- E-Arşiv Fatura iptal etme işlemi 7 gün içerisinde gerçekleştirilebilir.
6- E-arşiv ve E-fatura Farkı Nedir?
- E-fatura, sadece e-fatura sistemine geçiş yapmış kullanıcılara gönderilir. Fakat e-arşiv fatura, e-fatura sistemine geçiş yapmamış işletmeler ve kişilere elektronik ortamda fatura kesilebilmesine imkan tanımaktadır.
7- E-arşiv Fatura Kesmek İçin Mali Mühür Zorunlu Mudur?
- Yalnızca GİB portal üzerinden düzenlenen e-arşiv faturalarda mali mühür şartı aranmaz. Ancak e-fatura ve e-arşiv uygulamalarına geçiş yapılırken mali mühür sahibi olma şartı vardır. Ayrıca bireysel şirketler bu geçiş için mali mühür yerine e-imza kullanabilmektedir.
8- E-arşiv Fatura Nasıl Sorgulanır?
- E-Arşiv fatura sorgulama işlemi efatura.gov.tr adresinden fatura numarası veya firma adı ile gerçekleştirilir.
9- Geriye Dönük E-arşiv Fatura Kesilebilir Mi?
- Vergi Usul Kanununa göre, e-arşiv fatura geriye dönük en fazla 7 gün öncesine olacak şekilde düzenlenebilir. Eğer 7 gün aşılırsa cezai işlem uygulanır.
10- Gönüllü Olarak E-arşiv Sistemine Geçebilir Miyim?
- E-fatura mükellefi olmayan ve gönüllü olarak e-Arşiv kullanıcısı olmak isteyen bütün mükellefler e-arşiv uygulaması kapsamında faturalarını elektronik ortamda oluşturabilirler.
Efaturan E-Fatura programıyla hızlı ve kolayca e-arşiv faturaya geçebilir, internet erişiminin olduğu her yerden ister laptoptan ister cep telefonundan e-fatura ve e-arşiv fatura gönderebilirsiniz.
Uygulamamızı hemen indirip kullanmaya başlamak için buraya tıklayabilirsiniz.