Son dönemlerde yasal mevzuatlar ile de zorunlu tutulan e-fatura sistemleri hakkında merak ettiğiniz her şeyi sizler için derledik.
1- E-fatura nedir?
- En basit tanımıyla kağıt faturalar ile aynı niteliklere sahip, elektronik ortamda oluşturulan ve standartları Gelir İdaresi Başkanlığınca düzenlenen fatura türüdür.
2- Ücretsiz E-fatura Nasıl Kullanılır?
- Gün geçtikçe birçok firma için zorunlu hale gelen e-fatura, vergi mükelleflerinin odağındaki en popüler konulardan biridir. Mevzuatlara uygun olarak dijital dönüşüme ayak uydurmak isteyen çok sayıda firma Efaturan ücretsiz e-fatura uygulamasını kullanmakta ve uygun kontör kampanyalarından yararlanmaktadır. Ücretsiz e-fatura uygulamasını kullanmak ve kampanyaları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
3- E-fatura Uygulamasının Avantajları Neler?
- Kağıt kullanımını azaltarak doğayı korumaya yardımcı olur ve mükellef firma maliyetlerin düşürür.
- Firmanın iş yükünü azaltır (faturaların kargolanması vb.).
- Faturalar elektronik ortamda hazırlandığı için kaybolma riski ortadan kalkar. Çünkü özel entegratörler sayesinde kesilen faturalar arşivlenmektedir.
4- E-fatura Zorunlu Mu?
- 1 Mart 2022 tarihinden itibaren vergi mükellefi olmayanlara 5.000 TL, vergi mükelleflerine 2.000 TL'yi aşan fatura kesimlerinde e-arşiv fatura düzenleme zorunluluğu getirilmiştir.
5- E-fatura Kullanma Yöntemleri Nelerdir?
- GİB Portal
- Entegrasyon
- Özel Entegratör (Örneğin Efaturan ücretsiz e-fatura uygulaması)
6- E-fatura Kesmek Zorunda Olan Mükellefler Bu Zorunluluğa Uymaz İse Ne Olur?
- E-fatura kesme zorunluluğu bulunan vergi mükellefleri bu belgelerde gerçek tutardan farklı tutarlara yer verir ise ya da elektronik belge olarak düzenlemesi gerekirken kağıt belge olarak düzenler ise Vergi Usul Kanunu’nun 353. Maddesi gereğince öngörülen cezai işlem uygulanır.
7- E-fatura İptal Edilebilir Mi?
- Evet kağıt faturalarda olduğu gibi e-fatura uygulamalarında da iptal etmek mümkündür. Fakat kesilen e-faturanın tipine bağlı olarak e-fatura iptal aşamalarında değişiklikler görülebilmektedir.
8- E-faturaya Geçiş Yapan Mükellefler Kağıt Fatura Kesebilir Mi?
- Alıcı ve satıcı taraflar eğer e-fatura sistemine geçiş yapmış ise her iki tarafa da elektronik fatura iletilir. Fakat e-fatura kullanma zorunluluğu olmayan bir mükellef ile e-fatura kullanma zorunluluğu olan bir vergi mükellefi arasında alışveriş var ise burada e-arşiv fatura kullanılması gerekir. E-arşiv fatura istenildiği takdirde kağıt olarak basılabilmektedir.
9- E-fatura Uygulamasında Geriye Dönük Fatura Kesilebilir Mi?
- Belirli hususlar çerçevesinde e-fatura ile e-arşiv fatura düzenlemesi geriye dönük en fazla 7 gün olacak şekilde düzenlenebilir.
10- E-fatura Kesmek Zorunda Olan Mükellefler Hangi Tarihe Kadar Başvuru Yapmak Zorundadır?
- E-fatura kesme zorunluluğu bulunan mükelleflerin 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e-fatura sistemine geçiş yapması gerekmektedir. E-Fatura, e-Arşiv Fatura ve e-SMM olmak üzere birçok e-dönüşüm çözümlerine geçiş şartları ve zorunlulukları ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilmek için buraya tıklayabilirsiniz.
11- E-fatura ve E-arşiv fatura arasındaki fark nedir?
- E-fatura sadece e-fatura sistemine geçiş yapmış kullanıcılara gönderilir. Fakat e-arşiv fatura, e-fatura sistemine geçiş yapmamış işletmeler ve kişilere elektronik ortamda fatura kesilebilmesine imkan tanımaktadır.
Efaturan E-Fatura programıyla hızlı ve kolayca e-faturaya geçebilir, internet erişiminin olduğu her yerden ister laptoptan ister cep telefonundan e-fatura ve e-arşiv fatura gönderebilirsiniz.