Ücretsiz e-Fatura Kullanımına ilişkin yöntemleri derlediğimiz yazımızda tüm ayrıntıları ve metodları bulabileceksiniz.
E-Fatura’nın güvenli ve hızlı olmasının beraberinde faturaların elektronik ortamda güvenle kullanılabilmesi sayesinde bu sistem çağımızda giderek popüler hale gelmiştir.
Tahsilat süreçlerini hızlandırmak isteyen firmalar ücretsiz olarak dağıtılan e-Fatura programlarını kullanarak hem maliyetten hem de vakitten tasarruf eder. Peki, e-Fatura nasıl kesilmektedir, e-fatura sistemine geçiş nasıl yapılmaktadır diye merak ediyorsanız, okumaya devam edin. İşte ayrıntılar!
E-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılmaktadır?
E-Fatura kullanmak isteyen mükellefler ilk önce “Mali Mühür Sertifikası” için başvuru yapmalıdır. Kamu Sertifikasyon Merkezi (KSM) TÜBİTAK’a bağlı bir kurumdur ve mali mühür başvurusu buradan online olarak yapılmaktadır. Başvuru süreci tamamlanıp, ödeme yapıldıktan sonraki 1 hafta içerisinde sertifika alıcısına ulaşır. İkinci adımda ise Gelir İdaresi Başkanlığı’nda e-Fatura başvurusu için form doldurulmalıdır.
E-Faturaya Nasıl Geçilir?
E-Faturayı mali avantajlarından dolayı ya da zorunlu olarak kullanmanız gerekiyorsa geçiş yapmak oldukça kolaydır. Gelir İdaresi Başkanlığı Portal sistemi üzerinden veya özel entegratörler kullanılarak e fatura sistemine geçiş yapılabilmektedir. Başvuru süreçlerini tamamlayan mükellefler direkt olarak Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden işlemlere başlayabilmektedir.
Şahıs firmalarında elektronik imza kullananlar e-imza ile e-fatura başvuru sürecini yönetebilmektedir. Zorunlu olarak geçiş yapacak işletmeler ise direkt olarak mali mühür ile e-Fatura sistemine geçiş yapabilmektedir. İsteğe bağlı e-Fatura kullanıcısı olacak firmalarsa, yılın istedikleri herhangi bir zamanında e-faturaya geçiş talep edebilirler.
E-Fatura Kurulumu Online Olarak Nasıl Yapılır?
E-Fatura kullanmak için ön müracaat ve mali mühür alan mükellefler, e-Fatura kurulumunu online şekilde kısa bir süre içinde yapabilmektedir. Bunun için Gelir İdaresi Başkanlığı sitesine online olarak giriş yapmanız gerekir. Buradan yapılan müracaatların ardından özel entegratör protokolü yapılmaktadır. Sözleşmedeki bilgilerle beraber şirket hesabı açılmaktadır ve çoğu portalda olduğu gibi kullanıcı adı ile şifre girmeniz istenmektedir. Daha sonra e-Fatura ve e-Arşiv için gerekli tasarımlar uygulanır. Sistemdeki aktivasyon işlemleri gerçekleştikten sonra online olarak e-Fatura kullanmaya başlayabilirsiniz.