E-fatura, yaşadığımız dijital çağın önemli bir getirisi haline gelen e-dönüşüm kavramının sistemlerinden biridir. Bir kısım mükellefler mevzuatlar çerçevesinde zorunlu olarak e-fatura sistemine geçiş yapmaktadır. Ancak bir kısım vergi mükellefleri ise gönüllü olarak e-fatura sistemine geçiş yapmak istemektedir. Yaşanan son gelişmeler ile artık vergi mükellefi olmayanlara 5000 TL, vergi mükelleflerine 2000 TL’yi aşan fatura kesimlerinde 1 Mart 2022 tarihinden itibaren e-arşiv fatura düzenleme zorunluluğu getirilmiştir. Bizler de bu gelişmeler ışığında sizleri e-fatura mükellefiyeti nedir, nasıl e-fatura mükellefiyeti olunur konularında bilgilendirmek istedik.
E-fatura Mükellefi Nedir?
- Güncel mevzuatlar çerçevesinde e-fatura düzenleme yükümlülüğü bulunan kişilere e-fatura mükellefi denmektedir.
Kimler E-fatura Mükellefidir? Kimler E-fatura Kullanmak Zorundadır?
- Gelir İdaresi Başkanlığı yayınladığı son tebliğinde 2021 yılında 4 milyon TL ve üzeri ciro açıklayan firmaların 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamasına geçmelerini ve bununla birlikte 1 Ocak 2023 tarihinde elektronik defter uygulamasına geçmelerini istedi.
E-fatura Mükellefliği Sorgulama
- Bir firmanın mükellef olup olmadığını efatura.gov.tr adresinde E-Fatura Uygulamasına Kayıtlı Mükellefler Listesi'ne bakarak öğrenebiliriz.
E-Fatura Mükellefiyeti Sektöre Göre Değişir Mi?
- E-fatura mükellefiyeti sektörden sektöre değişiklik göstermektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı'na göre e-ticaret işletmeleri 2020 ve 2021 dönemlerinde 1 milyon TL, 2022 veya sonraki hesap yılları için 500 bin TL üzeri brüt satışı olanlar e-fatura mükellefi sayılmaktadır. Özel Tüketim Vergisi Kanunundaki 1 ve 3.maddedeki listeli malları inşa, imal veya ithal efen firmalar ciro rakamlarına bakılmaksızın e-fatura mükellefi sayılmaktadır.
Ücretsiz E-Fatura Programı
Tamamen ücretsiz bir e-fatura programı edinmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Vergi mükellefliği hakkında daha detaylı bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz.