E-Fatura: Özel Entegratör mü GİB Portal mı?

İşletmeler yayınlanan son mevzuatlar ile limitleri daha da aşağıya çekilen e-faturaya geçiş için kolay bir yol aramakta. Bu blog yazımızda sizlere e-fatura kesebileceğiniz 2 farklı yöntemin karşılaştırmasını yaparak tercihi sizlere bırakıyoruz.

Ömür boyu kullanabileceğiniz ön muhasebe entegreli efaturan ücretsiz e-fatura programı üzerinden ilk 6 ay tamamen ücretsiz ve sınırsız kontör hakkı elde edebilmek için hemen buraya tıklayarak uygulamayı indrebilirsiniz.

E-Fatura Nedir?

E-fatura uygulaması, internet bağlantısı kullanarak elektronik olarak fatura kesebilen, paylaşabilen ve izleyebilen bir sistemdir.

E-Fatura Neden Gerekli?

Kağıt üzerine basılı faturalara göre daha hızlı hazırlanıp iletilen elektronik fatura ile çalışanlarınıza zaman kazandırırsınız. Ayrıca müşterileriniz faturalarınızı anında görebilir ve tahsilat süreçlerini hızlandırabilirsiniz.

E-faturanın Avantajları Nelerdir?

  • İşletmenizin maliyetini azaltır. Kağıt fatura bastırmanıza gerek kalmaz ve zamandan tasarruf edersiniz.
  • Hem çevre dostu hemde tasarrufludur.
  • Faturalarınızın kaybolma riskini ortadan kaldırır.
  • Tahsilatlarınızı hızlandırmanızı sağlar.

Firmalar Neden E-Fatura Sistemine Geçmek İstiyor?

E-ticaret yapan, kurye ile fatura gönderen, yeni bir iş kurmak, fatura ve kağıt maliyetlerinden tasarruf etmek isteyen ve profesyonellik isteyen işletmeler sunduğu avantajlar nedeniyle e-faturayı tercih etmektedir. E-Faturanın elektronik ortamlarda hazırlanıp kolay şekilde müşteriye iletilmesi işletmeyi ilk önce kağıt basımından sonrasında da zamandan tasarruf ettirmektedir. Bu sayede hem zamanınız hem de paranız cebinizde kalmış olmaktadır. Ekstra olarak ödeme işlemlerinizi daha hızlı almış olursunuz. İşlemlerinizi elektronik ortamda yaptığınız için dosyalarca fatura arşivlemenize gerek kalmamaktadır. Dosyalarda ve dolaplarda bulunan kağıt faturalardan artık memnun değil iseniz, daha hızlı faturalamalar yapmak ve faturalara verdiğiniz masrafı azaltmak istiyorsanız ayrıca tüm bunları yaparken boşa zaman kaybetmek istemiyorsanız hemen efaturan özel entegratör ile e-fatura kullanmaya başlayabilirsiniz.

E- Faturan mı GİB Portal mı?

e-Arşivden oluşturduğunuz faturalar taslak olarak kaydedilmektedir. Taslak olan faturaları düzeltebilir ve iptal edebilirsiniz. Ama resmileşen faturaları GİB üzerinden iptal edemezsiniz. Sorumluluğu size ait olmak şartıyla bir faturayı yeniden düzenleyebilirsiniz. Böyle bir durumda faturayı her iki kesiminde kayıt altına almaması gerekmektedir. Herhangi bir iletişim kopukluğu ya da yapılan yanlış kayıt ödemeniz gereken bir ceza olarak geri dönebilmektedir. Efaturan ücretsiz e-fatura programı ile e-arşiv fatura gönderdiğinizde bu faturayı resmi olduğu tarih ile birlikte 7 gün içerisinde kolay bir şekilde iptal etme şansınız bulunuyor. 7 gün geçer ise sonrasında da fatura için müşterinizden size iade faturası göndermesini söyleyebilirsiniz. Bu sayede ceza alma ihtimalini ortadan kaldırarak fatura gönderebilirsiniz.

Bu sebeplerden dolayı genelde GİB portal değil, özel entegratörler tercih edilmektedir.

Firma Üzerindeki İş Yükü?

GİB portal üzerinden yapılan e-arşiv fatura gönderimi bazen ekstradan bize operasyonel iş yükü olarak geri dönmektedir. Gün içerisinde bir firmaya parça parça fatura kestiğinizi düşünürsek eğer en son kesilen faturanın 2000 TL limitini aşmışsa gün içerisinde bu şirkete ya da şahsa kesilen bütün faturaları iptal etmek ve toplam tutar için portal üzerinden e-arşiv fatura kesmek gerekmektedir. Günde binlerce fatura kesen bir firma iseniz eğer, günlük hayatınız içerisinde bu durumun takibi etmeniz yeterince zor olacaktır.

Özel entegratör ile e-faturaya geçiş yaptığınızda ise tüm faturalarınız e-arşiv veya e-fatura olarak gönderileceğinden dolayı böyle bir iş yükü ile karşınıza çıkmamaktadır. İstediğiniz şekilde fatura hazırlayıp gönderebilirsiniz.

GİB portal kullanarak e-fatura kesen birisi nasıl özel entegratöre geçiş yapabilir?

GİB, özel entegratör aracılığıyla firmanıza ait mali mühür ile imzalanmış başvuru dosyasını alması halinde, otomatik olarak GİB portal hesabınızı kapatıp, özel entegratör hesabınızı aktive etmektedir.

GİB portal ile fatura kesmekle Özel Entegratör üzerinden fatura kesmenin farkları nelerdir?

GİB

  • Faturalar otomatik olarak değil manuel olarak düzenlenir ve GİB aracılığıyla e-fatura vergi mükelleflerine teslim edilir.
  • Kullanıcılar ayda en fazla 500 adet e-Fatura kesebilir. Bu limit aşılamaz.
  • Portalda bulunan faturalar 6 aylık dönemlerde sistemden geriye doğru silinir. Bunun için bu yöntemi kullanan mükelleflerin faturaları silinmeden önce indirip kendi sistemlerine yedeklemeleri gerekmektedir.
  • Tahsilatlarınızı hızlandırmanızı sağlar.

Özel Entegratör

  • GİB portalde olduğu gibi e-Fatura limiti yoktur. Büyük miktarlarda faturalar için hizmet sağlandığı için arama motorları da o oranda gelişmiş arama olanakları sağlar. Sistemin 7/24 çalışır durumda olması Özel Entegratörün sorumluluğunda olduğu için herhangi bir Bilgi İşlem personeli ya da biriminin bulundurulması gerekmez.
  • Yazılım ve donanıma yatırım yapmak gerekmez.
  • Fatura verileri son derece güvenli olduğu için verilere erişim de şirkete özeldir.
  • Herhangi bir formatta fatura gönderilebilirsiniz. Standartlarla uyumlu bir formata dönüştürme, özel entegratörler tarafından sağlanır.
  • GİB Portal’a ihtiyaçlara uygun özellikler eklenemezken özel entegrasyon, firmanın ihtiyaçlarına uygun ek özellikler geliştirmeye açıktır.